Tornar a l'inici

Fundació l'Alternativa

  /  Memòria històrica   /  Recomanació de lectura: Sis mesos rojos a Rússia

Recomanació de lectura: Sis mesos rojos a Rússia

Louise Bryant

Ed. Tigre de Paper.

Una observadora: així s’autodefinia la feminista nord-americana Louise Bryant (1885-1936), capdavantera de les dones corresponsals als començaments del segle XX. Després de fer de cronista des de França de la Primera Guerra Mundial, l’agost de 1917 va emprendre amb el seu company John Reed el projecte d’anar a Rússia per relatar els esdeveniments revolucionaris en curs. Sis mesos rojos a Rússia és l’esplèndid fruit de la fusió entre una penetrant capacitat d’observació, la seva sensibilitat i el seu talent per descriure amb un estil plàcid i alhora vital els llocs, les circumstàncies i els protagonistes de la Revolució d’Octubre.

Així, de la mà del relat de Louise Bryant ens podem submergir a l’atmosfera que es respirava al país durant les darreres setmanes del govern provisional de Kerensky, l’ambient d’un Petrograd “impressionant, vast,  sòlid”  i a on “totes les banderes eren roges”, la vida política a l’Institut Smolny, seu del Congrés dels Soviets i quarter dels bolxevics… En la seva qualitat de participant, Louise Bryant ens aporta també una narració precisa de fets com la presa del Palau d’Hivern o la sessió inaugural de l’Assemblea Constituent.

Al llarg del llibre van apareixent tant les descripcions de col·lectius -els guardes rojos, els cosacs, les dones soldat o els nens russos-, com la de ciutadans anònims i la dels protagonistes principals dels esdeveniments que relata. En lloc destacat, la de dones com Catherine Breixkovski, coneguda com l’àvia de la revolució, la comtessa Panina, ministre de Benestar del govern provisional, Aleksandra Kol·lontai, que ho va ser del govern bolxevic, o Maria Spiridónova, dirigent dels social-revolucionaris d’esquerres molt estimada pels camperols, soldats i mariners i admirada per Louise Bryant. I per suposat, no hi podien faltar… Lenin i Trotski ! “Com ens encenem davant la sola menció d’aquests noms”, escriu al començament del capítol que els hi dedica.

L’edició que Tigre de Paper ha fet d’aquests Sis mesos rojos a Rússia, amb una acurada traducció, introducció i notes d’Àngel Ferrero és una lectura del tot recomanable per apropar-nos a les vivències d’aquelles setmanes que trasbalsaren el món.

Víctor Ríos

Més informació

 

Etiquetes:
X